La Comissió Europea i el Comitè Europeu de les Regions han publicat dues consultes sobre el sistema alimentari sostenible de la UE, la seguretat alimentària i la resiliència dels sistemes alimentaris. Si hi esteu interessats, poseu-vos en contacte amb l’Oficina d'Europa i Estratègia Internacional per tal de facilitar la vostra contribució.
Consulta pública de la Comissió Europea sobre el “Sistema alimentari sostenible de la UE (nova iniciativa)”
L'objectiu d'aquesta iniciativa, estretament lligada a l’estratègia “De la granja a la taula”, és fer sostenible el sistema alimentari de la UE tot integrant la sostenibilitat en totes i cadascuna de les polítiques vinculades amb els aliments. En concret, la consulta servirà per definir el reglament que definirà les normes sobre l'etiquetatge de la sostenibilitat dels productes alimentaris, criteris mínims per a la compra pública sostenible d'aliments i sobre la governança i el seguiment.
La consulta es centra en qüestions generals relacionades amb la sostenibilitat del sistema alimentari, i vol atraure una àmplia gamma de, incloent-hi les autoritats públiques de totes els nivells de governança.
La data límit per enviar les contribucions, en qualsevol dels idiomes oficials de la UE, és el 21 de juliol del 2022. Entre les preguntes del qüestionari destaquem les següents:
Trobareu més informació a: https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/13174-Sistema-alimentario-sostenible-de-la-UE-nueva-iniciativa_es [3]
Consulta a les parts interessades del Comitè de les Regions “Salvaguardant la seguretat alimentària i reforçant la resiliència dels sistemes alimentaris”
D’acord amb el Comitè de les Regions (CdR), la guerra en curs a Ucraïna i les seves conseqüències pel què fa a la desestabilització del subministrament d'aliments haurien de portar a una reflexió sobre la necessitat de redefinir la política de producció i distribució d'aliments de la UE, contribuint no només a reduir els riscos, sinó també a aconseguir una seguretat sostenible en el subministrament d'aliments, millorant-ne la qualitat i reduint l'impacte ambiental de la producció d'aliments.
En aquest sentit, el CdR preveu adoptar un dictamen d’opinió per donar a conèixer la perspectiva local i regional en matèria de seguretat alimentària i de la resiliència dels sistemes alimentaris europeus en un context marcat per la guerra a Ucraïna.
La data límit per enviar les contribucions en anglès a nat@cor.europa.eu [4] no està especificada, però és possible participar en la reunió en línia tindrà lloc el 22 de juny del 2022 a les 10:00. Es preveu que s’adopti el dictamen al Ple del CdR a finals de novembre del 2022. Entre les preguntes del document destaquen:
Trobareu més informació a: https://cor.europa.eu/en/events/Pages/hybrid-stakeholder-consultation-safeguarding-food-security-reinforcing-resilience-food-systems.aspx [5]
Enllaços:
[1] https://europa.diba.cat/
[2] https://europa.diba.cat/members/vallesfo
[3] https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/13174-Sistema-alimentario-sostenible-de-la-UE-nueva-iniciativa_es
[4] mailto:nat@cor.europa.eu
[5] https://cor.europa.eu/en/events/Pages/hybrid-stakeholder-consultation-safeguarding-food-security-reinforcing-resilience-food-systems.aspx
[6] https://europa.diba.cat/node/853