Europa impulsarà una gran renovació dels edificis públics els propers 10 anys
La UE s’ha marcat reptes ambiciosos en el marc del Pacte Verd Europeu i un d’aquests grans desafiaments és l’assoliment de la neutralitat climàtica el 2050. Per avançar en aquesta direcció la Comissió Europea ha adoptat l’estratègia “Onada de Renovació per a Europa” que pretén millorar l’eficiència energètica dels edificis públics i privats arreu de la UE. L’Executiu Comunitari vol duplicar l’índex de renovacions en els propers 10 anys, i garantir que aquestes avancin en l’eficiència energètica i de recursos. Es persegueix augmentar la qualitat de vida de les persones que viuen i utilitzen els edificis, reduir les emissions de gasos efecte hivernacle, fomentar la digitalització i avançar en la reutilització i el reciclatge de materials. S’espera que abans de 2030 es renovin 35 milions d’edificis i crear 160.000 nous llocs de treball verd addicionals en el sector de la construcció.
Els edificis representen al voltant del 40% del consum energètic de la UE i el 36% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Tanmateix, només l’1% dels edificis es renova cada any de forma eficient des del punt de vista energètic, i per tant és fonamental adoptar mesures més eficients per a que Europa esdevingui climàticament neutra el 2050.
El nostre continent compta amb aproximadament 34 milions de ciutadans que no poden permetre’s escalfar les seves llars, les polítiques públiques de foment de la renovació eficient des del punt de vista energètic són també una resposta a la pobresa energètica, contribueixen a la salut i al benestar de les persones i alhora ajuden a reduir la seva factura energètica. Així també, la Comissió Europea ha publicat unes Recomanacions adreçades als estats membres per lluitar contra la pobresa energètica.
L'onada de renovació millorarà els llocs en què treballem, vivim i estudiem, reduint al mateix temps el nostre impacte sobre el medi ambient i oferint feina a milers d'europeus. Si volem millors resultats, necessitem millors edificis, segons paraules del Comissari Europeu responsable de la implementació del Pacte Verd Frans Timmermans.
L'estratègia donarà prioritat a l'actuació en tres àmbits: la descarbonització de la calefacció i la refrigeració; la lluita contra la pobresa energètica i la millora dels edificis menys eficients; i la renovació d'edificis públics, com escoles, hospitals i edificis administratius. La Comissió proposa eliminar els obstacles existents al llarg de tota la cadena de renovació, des de la concepció d'un projecte, passant pel finançament i la seva finalització, amb una sèrie de mesures polítiques i instruments de finançament i d'assistència tècnica.
Per assolir l'objectiu de reduir les emissions en, com a mínim, el 55% per 2030, tal i com ha proposat la Comissió el setembre de 2020, la UE ha de reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle dels edificis en un 60%, el seu consum de energia en un 14% i, el consum energètic de calefacció i refrigeració en un 18%.
Més informació (+)