7 d’abril - Dia mundial de la Salut

El dia mundial de la salut es celebra cada 7 d’abril des de l’any 1948 per commemorar la fundació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i sensibilitzar a la comunitat internacional sobre la importància de la salut. Amb aquest objectiu, cada any s’escull un tema de salut específic d’interès global amb la finalitat de destacar una àrea estratègica de l’OMS.

Coincidint amb l’Any Internacional de la Infermeria, el dia mundial de la salut d’enguany gira al voltant del personal d’infermeria i de llevadora, destacant així el paper fonamental que juguen aquests professionals en la prestació de serveis de salut arreu del món. En aquest sentit, l’OMS fa una crida a reforçar a aquests serveis per garantir l’accés de totes les persones a una atenció sanitària de qualitat i el seu dret a la salut.

Aquesta celebració té lloc en plena pandèmia del Covid-19, que suma més d’un milió d’infectats i 76 mil pèrdues humanes en total. Justament són els 28 milions d’infermeres i infermers d’arreu del món un dels protagonistes que es troben a l’avantguarda de la lluita contra la crisi del coronavirus, ressaltant així la vital importància que tenen aquests professionals en tant que «columna vertebral dels sistemes sanitaris», com afirma el director general de l’OMS, Tedros Adhanom.

Malauradament, el nombre de treballadors/es en aquest sector és encara insuficient a nivell global, tal i com s’explicita a l’informe «La salut global i la infermeria, l’estat de la infermeria al món», publicat avui per l’OMS i el Consell Internacional d’Infermeres. Segons aquest informe, encara fan falta més de 6 milions d’aquests treballadors/es per poder atendre de forma efectiva a les emergències sanitàries globals actuals. A més, existeix una notable disparitat en la distribució geogràfica d’aquests professionals, ja que el 80% es troben en països desenvolupats. És per això que l’informe fa una crida als països a solucionar aquesta mancança de forma urgent, especialment per poder fer front de forma òptima a emergències sanitàries com la pandèmia del Covid-19.

Parafrasejant als responsables de l’informe, «sense infermers i infermeres, llevadores i altres treballadors sanitaris, els països no podran guanyar la batalla contra les epidèmies, aconseguir la cobertura sanitària universal o assolir els objectius de desenvolupament sostenible».

[+] Informació sobre l’informe «La salut global i la infermeria, l’estat de la infermeria al món»

1
Categories:
Salut i consum