Neix l'ECOFest, el primer festival de sostenibilitat i emergència climàtica organitzat per joves de Granollers (Erasmus+)

L’ECOFest és el primer festival de la sostenibilitat i l’emergència climàtica que organitzen joves de Granollers. Aquest esdeveniment, co-creat per diferents grups de joves de la ciutat que s’han conegut amb aquest objectiu, es celebrarà en línia els propers dissabte 14 i diumenge 15 de novembre, d’11 a 13:30 h, i comptarà amb un programa molt complet de tallers, xerrades i taules rodones sobre productes i joguines reciclades, maquillatge ECOfriendly, conscienciació social i models participatius, entre d’altres. També, i amb l’objectiu d’acostar la temàtica a la realitat diària dels joves, hi haurà concursos, concerts musicals, ECOvermuts i jocs diversos. Així mateix, en el marc del festival els i les joves llegiran i lliuraran a l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, un seguit de recomanacions sobre com encarar el canvi climàtic amb mesures d’actuació local.

L'ECOfest és una oportunitat per a compartir coneixements i experiències sobre models de consum i producció sostenibles, accions per aturar el canvi climàtic i les seves conseqüències, i avançar cap a un model de ciutat més resilient i sostenible. Així doncs, Granollers contribueix al desplegament dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 11 (Ciutats i comunitats sostenibles), 12 (Consum i producció sostenible) i 13 (Acció climàtica), definits a l'Agenda 2030 per l'Assemblea General de les Nacions Unides.

L'ECOFest i el projecte EYES

L’ECOFest és una de les accions destacades de l’EYES, un projecte del programa europeu Erasmus+  en el que ha participat l’Ajuntament de Granollers durant els darrers dos anys conjuntament amb les ciutats de Lió (França), Nàpols (Itàlia), Sonderborg (Dinamarca), Ciesyn (Polònia) i Varna (Bulgaria). Aquest programa europeu té l’objectiu d’impulsar la capacitació juvenil entorn a l’acció climàtica i ha mobilitzat un total de 235 joves de la ciutat, 30 dels quals s’han implicat activament participant en diferents activitats conjuntament amb 20 adults referents de diferents organitzacions públiques i privades de Granollers i més de 20 voluntaris ciutadans. 

Des que es va iniciar el projecte EYES, l’1 de gener de 2019, s’han dut a terme 30 reunions entre els diferents agents de canvi i s’han creat 3 comissions de treball: Programa, Logística i recursos; Comunicació; i Cures i coordinació. Aquestes comissions de treball s’han articulat al voltant de 4 temàtiques centrals: Consum i mobilitat sostenible; Cultura, educació i política; Alimentació conscient; i Ciència i tecnologia. Tot plegat amb l’objectiu de detectar necessitats reals que té la ciutat i vehicular-hi respostes des de la mateixa ciutadania.

Es tracta, doncs, d'un projecte dirigit a sensibilitzar la societat sobre la capacitat dels i les joves i els seus drets; il·lusionar el jovent amb models participatius flexibles i diversificats; i portar a l’acció la ciutadania amb actuacions d’impacte directe en la societat.

El 96% dels joves de Granollers identifica la crisi climàtica com una amenaça global actual

La mobilització per a actuar contra el canvi climàtic que s’ha generat a Granollers respon a la por del no future que, conscientment o inconscient, està calant i creant moviments entre el jovent arreu del planeta. Segons una enquesta realitzada entre 235 persones dins el marc del projecte EYES, durant el primer trimestre de 2020, el 96% dels joves de la ciutat identifica la crisi climàtica com una amenaça global actual, essent molt significativa la dada que més d’un 66% ho percep com una gran amenaça.

“Els joves i els infants d’avui som els qui més patirem la crisi climàtica i els últims a poder revocar-la. El nostre paper és primordial. Hem de fer pressió als governs, buscar alternatives ecològiques i conscienciar la nostra generació i les futures. La clau és actuar i no parar fins a assolir els objectius.”

Així descrivien Helena Serra, Maria del Fum Izquierdo i Maliha Chohan el paper dels i les joves davant l’emergència climàtica, el passat mes d’abril, a la revista Estris de centres d’esplai. Aquestes tres joves i la resta d’integrants del YIT, el Young Intervention Team, porten més d’un any co-creant l’ECOfest, tot i el confinament, per tal d’oferir a tota la ciutadania de Granollers, de qualsevol edat, gènere, cultura i origen, una autèntica festa de l’ecologia. A l’ECOFest, tots i totes podem aportar el nostre granet de sorra per a millorar la nostra ciutat i, conseqüentment, el nostre planeta. 

Més informació i inscripcions a www.ecofest.cat