La nova Fiscalia Europea, una nova fita de la Unió
El Consell de la Unió Europea ha accelerat aquest estiu la constitució de la nova Fiscalia Europea: a finals de juliol el Consell va nomenar els 22 integrants del Col·legi de Fiscals. La constitució d’aquest òrgan suposa un pas molt important en el procés d’integració europea.
Es preveu que aquest setembre pugui haver-hi la primera reunió d’aquest òrgan, amb la fiscal general europea al capdavant, Laura Kövesi. La seu de la Fiscalia és a Luxemburg, on l’equip que hi treballa ja és de 100 persones, que tindran en el punt de mira en un inici dos temes principals de delictes econòmics: la gestió dels fons europeus, d’una banda; i la recaptació de l’IVA, per l’altra.
En el futur, la Fiscalia ampliarà el seu àmbit d’actuació a altres delictes no econòmics transnacionals, com delictes contra el medi ambient o el tràfic de persones. Actualment alguns d’aquests delictes queden impunes perquè les autoritats nacionals queden sense competències més enllà de les seves fronteres, i altres organismes europeus com Europol o la Oficina europea de la lluita contra el frau no tenen suficients competències o recursos.
Es calcula que el frau en la gestió de fons europeus arriba als 500 milions d’euros anuals, i el frau transfronterer en la gestió i liquidació de l’IVA, als 100.000 milions d’euros l’any. La Fiscalia Europea s’ocuparà dels casos més greus: 10.000 euros de fons estructurals o subsidis agrícoles, o bé 10 milions d’euros en el cas de l’IVA. Aquest organisme farà la investigació i, posteriorment, el cas es jutjarà als tribunals de cada estat.
Font: Adaptació d’una informació de El País.
Imatge: Laura Kövesi – Font Wikimedia (CC)