Octubre urbà

Cada any, ONU-Hàbitat i els seus socis organitzen un mes d’activitats, esdeveniments i discussions sobre el desenvolupament urbà sostenible. L’anomenat octubre urbà comença amb les commemoracions del Dia Mundial de l’Hàbitat, el primer dilluns del mes, i acaba amb el Dia Mundial de les Ciutats, que se celebrarà el 31 d’octubre.

Aquesta iniciativa de Nacions Unides és una oportunitat per participar a la conversa sobre els reptes i oportunitats que la ràpida transformació de les ciutats i pobles ha generat. Cada mes d’octubre, tota persona interessada en la urbanització sostenible, des de governs nacionals i locals fins a universitats, ONG i comunitats, és animat a celebrar o participar en les activitats de l’octubre urbà.

Des del nostre territori, per exemple, la xarxa Metropolis va organitzar els actes de celebració del Dia Metropolità Mundial, celebrat el 7 d’octubre, amb motiu de l’aniversari de la Declaració de Mont-real sobre les àrees metropolitanes (2015). Aquesta cita va reunir virtualment representants de governs i institucions locals per intercanviar coneixements i idees sobre governança metropolitana, comprendre els reptes comuns i identificar oportunitats per superar-los. Les àrees metropolitanes es reivindiquen com espais centrals de transformació que reuneixen una tercera part de la població mundial, el 60% dels residents urbans del món.

Durant aquest mes, també es promou la participació al Repte de les ciutats més segures, 40 dies dedicats a la reducció de la violència urbana, el foment de la seguretat i la prevenció dels crims a la ciutat, obert a totes aquelles autoritats, institucions o organitzacions que hi vulguin participar. El repte inclou la commemoració del Dia Internacional de la Pau, el Dia Mundial dels Sensesostre, el Dia Mundial de la Salut Mental, o el Dia Internacional de les Nenes.

Octubre urbà conclourà amb la setena edició del Dia Mundial de les Ciutats, des que es va llançar el 31 d’octubre de 2014 a Xangai. El tema d’aquest any és “Millor ciutat, millor vida, valorar les nostres comunitats i ciutats”, i té l’objectiu de centrar l’atenció de la comunitat internacional en la urbanització com a qüestió central per al desenvolupament i el foment de la cooperació entre països per abordar els desafiaments urbans cap al desenvolupament sostenible.

Avui en dia, el 55% de la població mundial viu en ciutats i pobles, i la xifra augmenta cada dia. L’Objectiu 11 de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible recull la voluntat de “fer de les ciutats espais inclusius, segurs, resilients i sostenibles”, i situa la urbanització sostenible al centre de les agendes mundials de desenvolupament. L’adopció de la Nova Agenda Urbana el 2016 va permetre als governs locals i nacionals d’emprendre un camí transformador per fer realitat l’ODS 11.