25 de novembre: Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones

El 25 de novembre se celebra el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona. Aquesta efemèride va ser adoptada l’Assemblea General de les Nacions Unides al 1999 en honor a les germanes Mirabal, tres activistes de la República Dominicana assassinades al 1961 pel règim dictatorial i militar de Rafael Trujillo.

La Declaració de Nacions Unides sobre l’eliminació de la violència contra la dona (1993) defineix la violència contra la dona com "Tot acte de violència que tingui o pugui tenir com a resultat un dany o sofriment físic, sexual o psicològic per a la dona, així com les amenaces de tals actes, la coacció o la privació arbitrària de la llibertat, tant si es produeixen a la vida pública com en la vida privada".

L’informe presentat el passat mes d’octubre pel Secretari General de les Nacions Unides (09/10/2020), António Guterres, sobre la intensificació dels esforços per eliminar totes les formes de violència contra les dones (A/75/274), posa l'accent en la necessitat urgent d’incrementar els esforços per eliminar la violència contra les dones, un dels col·lectius més perjudicats en el context de la COVID-19. Alhora, i pel que fa a l’àmbit europeu, el 33% de les dones ha sigut víctima de violència física i/o sexual; el 22 % ha patit la violència domèstica, i el 55% ha sigut víctima d’assetjament sexual. Al mateix temps, hi ha molt de camí a recórrer per aconseguir la igualtat salarial (el salari femení és un 16% inferior), la igualtat d’accés al mercat de treball (el 67% de les dones treballa, enfront el 78% dels homes); la igualtat en les pensions (actualment un 30% inferiors), o el reconeixement de les tasques domèstiques i de cures no remunerades, realitzades per dones en un 75% de les ocasions.

Enguany, el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones s’emmarca en la campanya global UNiTe by 2030 “Orange the world: Fund, Respond, Prevent, Collect!”, i preveu 16 dies d’activisme contra la violència de gènere (des del 25 de novembre, fins al Dia Mundial dels Drets Humans, al 10 de desembre). La campanya promou el desenvolupament d’accions globals per incrementar la conscienciació, dinamitzar els esforços de defensa de la dona, i compartir coneixements i innovacions per erradicar la violència envers les dones. 

Jornada de la Diputació de Barcelona i recursos per als municipis

La Diputació de Barcelona, com cada any, se suma a la jornada per manifestar de forma contundent el seu rebuig vers les violències masclistes. Per aquest motiu, posa a l'abast dels ens locals una sèrie de materials lligats a la Campanya que podran ser descarregats pels ens locals de forma gratuïta i que podran utilitzar com a imatge per la seva campanya. Els podeu trobar en aquest enllaç.

D’altra banda, la corporació organitza també el 3 de desembre la jornada virtual “Violències masclistes digitals. El món virtual com a arma de guerra” el proper 3 de desembre.

1
Categories:
Àmbit social