Dia d'Europa 2021: Construïm Europa des del món local

La Diputació de Barcelona participa enguany de la commemoració del Dia d’Europa el 9 de maig amb un programa divers d’activitats durant tot el mes.

Declaració institucional del Ple de la Diputació

Durant el Ple de la Diputació de Barcelona del 29 d’abril, es va aprovar una declaració amb motiu del Dia d’Europa, per reconèixer els governs locals com a actors clau per a la recuperació europea.

En aquest sentit, la Diputació de Barcelona vol jugar un paper actiu en la defensa dels interessos legítims dels governs locals en aquest context.

Els governs locals han de tenir un major protagonisme en el desplegament dels fons, el reconeixement d’una dotació específica suficient per a les polítiques i estratègies locals, i l’establiment de mecanismes efectius i permanents de diàleg amb tots els nivells de l’administració per assegurar una governança compartida.

Activitats programades

Els governs locals de la província de Barcelona treballen en implicar en el projecte europeu a la ciutadania, i posar així de manifest l'impacte que té, en el dia a dia, l'aliança teixida entre el món local i la Unió Europea.

La Diputació de Barcelona ofereix suport tècnic i econòmic als governs locals de la província perquè impulsin activitats i projectes d’aquesta temàtica en els seus municipis. Per aquest motiu, engega aquest programa d’activitats aquest mes de maig, que porta per títol “Construïm Europa des del món local”.

La corporació il·luminarà de color blau la seva seu principal de Can Serra diumenge 9 de maig durant el vespre per fer visible la vocació europeista dels governs locals que conformen la província de Barcelona.

XXIII Jornades de la UE: “El rol dels governs locals en la Conferència sobre el Futur d’Europa”

Dimarts 11 de maig, la Direcció de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona, en col·laboració amb la Representació de la Comissió Europea i l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, organitza les XXIII Jornades de la Unió Europea en format virtual, amb el títol “El rol dels governs locals en la Conferència sobre el Futur d’Europa”. L’acte, que comptarà amb la presència de la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, tindrà participació d’autoritats de les institucions europees, de governs locals i del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya.

Sessions infantils de conta-contes a les biblioteques municipals

Durant la setmana del 5 al 16 de maig, la Direcció de Relacions Internacionals i la Xarxa de Biblioteques Municipals de la província organitzen, de la mà de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, 15 sessions presencials de conta-contes infantils per explicar els valors europeus a través del conte ‘Kalòpsia, un planeta no tan diferent’.

Les sessions tindran lloc a les biblioteques de Badalona, Montornès del Vallès, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet, Torelló, Terrassa, Alella, l’Hospitalet de Llobregat, Balsareny, Montmeló, Mollet del Vallès, Sant Boi de Llobregat, Igualada i Vilafranca del Penedès.

Activitats organitzades pels governs locals i entitats de la província

Son nombrosos els governs locals de la província que organitzen actes amb motiu del Dia d’Europa. L’Oficina d’Europa i Estratègia Internacional de la Direcció de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona ha reunit aquests actes en un sol document en línia per tal de fer difusió d’aquestes activitats. Es tracta de diferents actes organitzats per governs locals de municipis d’arreu de la província com ara Castelldefels, Gavà, Masquefa, Mataró, Mollet, Olivella, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, i el Consell Comarcal de l’Anoia. 

En aquest sentit, la Diputació posarà en marxa una campanya a les xarxes socials perquè les diferents àrees de la corporació i els governs locals que ho desitgin comparteixin durant els dies al voltant del 9 de maig diferents exemples de projectes i bones pràctiques europees en què participen, compartint el contingut a Twitter amb les etiquetes #DiaEuropa #EuropaDiba.

Dimarts, 18 de maig, el Consell Català del Moviment Europeu, amb el suport de la Diputació de Barcelona, organitza la jornada virtual “Oportunitats per al Jovent en el marc dels programes europeus”. Es tracta d’una sessió adreçada a tècnics de Joventut dels governs locals per tal d’aprofundir en les diferents ofertes que existeixen en l’àmbit europeu per al sector.

Actualització de la Guia d’Ajuts de la Unió Europea per als governs locals

Coincidint amb el Dia d’Europa, la Direcció de Relacions Internacionals ha actualitzat els continguts del portal Guia d’Ajuts de la Unió Europea per als ens locals (GAUE) amb els nous programes que s’han posat en marxa amb el nou Marc Financer Pluriennal 2021 – 2027 de les institucions europees. La GAUE és un portal únic especialitzat en els fons i programes europeus d’interès local.

Així, a banda dels recursos inclosos en els instruments extraordinaris per fer front a les conseqüències de la pandèmia, la UE mobilitzarà una gran quantitat de recursos econòmics per impulsar els pilars del que ha de ser la nova Unió Europea: el medi ambient, l’acció climàtica i l’economia verda, la digitalització, la creació d’ocupació, el posicionament d’Europa al món, i l’aposta pel benestar social i la democràcia. Això serà possible gràcies a tots els programes inclosos en el nou marc financer.

Per la Diputació de Barcelona, és fonamental garantir que els governs locals tenen la informació i els coneixements com per fer possible accedir a aquests recursos i formar part del continu procés de construcció europea.

Durant el període 2014 – 2019 els governs locals de la província han participat en 230 projectes europeus, dels quals 118 eren projectes competitius, 57 de cooperació territorial, i 55 del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). En conjunt, el valor global d’aquests projectes pel territori ha estat de 130,8 M€. Gràcies a iniciatives com la GAUE, aquestes dades han de veure’s incrementades any rere any.

Nova pàgina web de l’Oficina Europa i Estratègia Internacional

També coincidint amb el Dia d’Europa, l’Oficina Europa i Estratègia Internacional de la Direcció de Relacions Internacionals ha actualitzat la seva pàgina web amb una nova estructura i nous continguts per fer més accessibles i entenedors tots els recursos i eines que ofereix.