La Diputació de Barcelona localitza 87 projectes, amb un impacte de 1.700 milions d’euros, que podrien rebre fons europeus

  • Amb el programa Next Diba, la Diputació posa a disposició dels ajuntaments tota la seva infraestructura de suport per a presentar els projectes
  • Núria Marín destaca el paper del govern provincial «d’assumir una funció activa en la vertebració de tot el nostre territori amb els fons europeus. Volem aglutinar i fer arribar a tot el territori i a tota la població aquests fons»
  • D’entre els projectes propis de la Diputació, destaca l’aposta per la connectivitat del territori i l’impuls de les comunitats energètiques locals

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha presentat aquest dimecres un conjunt de de 87 projectes, amb un impacte total de 1.700 milions d’euros, que podrien rebre fons del programa europeu ‘Next Generation’ i ajudar a rellançar el territori. Marín ho ha fet acompanyada del diputat d'Infraestructures i Espais Naturals, Pere Pons; i del diputat d’Acció Climàtica, Xesco Gomar.

És per això que la Diputació inicia el programa ‘Next Diba. Projectes locals, participació i aliances per a la recuperació’, a partir del qual posa tota la seva infraestructura de suport als ajuntaments per facilitar que puguin presentar-se a les convocatòries que convoqui el govern estatal en relació als fons europeus. Els 87 projectes es poden consultar a la pàgina web https://www.diba.cat/web/next-diba.

Marín ha expressat la voluntat de la Diputació «d’assumir una funció activa en la vertebració de tot el nostre territori amb els fons europeus. Volem aglutinar i fer arribar a tot el territori i a tota la població aquests fons. És important que no només tinguin oportunitats els grans municipis, els grans actors o les grans empreses. És important que aquests diners europeus arribin a tothom i que cap ciutadà es quedi enrere».

La presidenta de la Diputació ha explicat que «són projectes transformadors de les estructures econòmiques i socials, però també són projectes innovadors. Amb un impacte econòmic de 1.700 milions d’euros, poden rellançar el nostre territori després d’aquesta pandèmia».

Lobby del món local

L’aposta de la Diputació té per objectiu que la corporació esdevingui un lobby del món local per ajudar als governs locals de la província en el procés d’identificació, sol·licitud, execució, justificació i avaluació  dels projectes susceptibles de rebre fons del programa europeu ‘Next Generation’, per tal d’assegurar la  seva viabilitat jurídica, tècnica i econòmica.

L’estratègia d’identificació de projectes s’ha centrat, en una primera fase, en recollir projectes propis i del territori. D’altra banda, en una segona fase, s’obrirà un procés de participació per tal de fer aflorar d’altres projectes fins ara no identificats tant dels governs locals com dels agents socials i del teixit empresarial de la província.

Aposta per la connectivitat del territori

La roda de premsa d’aquest dimecres ha servit per presentar dos dels principals projectes propis de la Diputació que ja s’han presentat al govern estatal per tal d’obtenir finançament del fons europeu. 

Pere Pons ha explicat el projecte ‘Infraestructura per a la fibra òptica a la xarxa de carreteres’, que va encaminat a realitzar noves construccions de canalitzacions que permetin connectar la xarxa troncal de comunicacions, com la fibra òptica, fins als municipis de l’interior de la província. Aquest procés es duu a terme en la zona de domini públic de les carreteres pertanyents a la Diputació de Barcelona, permetent que no sigui necessària l’elaboració d’expedients d’expropiació. 

La duració prevista del projecte és del 2021 al 2023, amb un pressupost total de 22.384.207 euros dividit en tres terminis anuals , que serà assumit de forma íntegra per la Diputació de Barcelona.

Pons ha detallat que «és un projecte no només interessant, sinó que és necessari, que ens el reclama el territori i ens el reclama la gent, per tant des de la Diputació estem demanant diners perquè sigui una realitat quan abans millor i puguem accelerar-lo».

L’accés a aquestes xarxes de telecomunicacions d’alta capacitat impulsarà el desenvolupament d’activitats econòmiques i socials a aquelles poblacions que no disposaven d’aquesta tecnologia. Aquest fenomen tindrà com a principal conseqüència un reequilibri demogràfic i la sostenibilitat territorial, a la vegada que servirà per frenar els diversos processos de despoblació i la bretxa digital existent. A més, en el context actual de la pandèmia, tindrà un impacte notable en el teletreball i la conciliació familiar.

Impuls de les comunitats energètiques locals

El segon projecte que s’ha donat a conèixer té la voluntat  d’apostar d’una forma inequívoca per la transició energètica. 

En aquest àmbit, la Diputació impulsarà l’establiment de comunitats energètiques locals (CEL) i d’altres mecanismes innovadors amb la implicació dels ajuntaments. Aquest és un programa que va dirigit, per una banda, als municipis de menys de 5.000 habitants adherits al Pacte de les Alcaldies; i, per l’altra, als polígons d’activitats econòmiques de 80 municipis de la província.

Això permetrà dur a terme una reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, de la dependència energètica i de les despeses energètiques; a més de potenciar un millora de les infraestructures bàsiques locals, de l’arrelament de la comunitat i del sentiment de pertinença, de l’aposta per al digitalització i, del sorgiment de noves oportunitats del territori, entre d’altres.

Durant la seva intervenció, Xesco Gomar ha recordat la importància del nou programa que impulsa la corporació ja que «la Diputació de Barcelona està a punt, l’Àrea d’Acció Climàtica està a punt, els tècnics de la casa estan a punt. Estem a punt per a participar als projectes Next Generation. Volem ser una plataforma d’aterratge d’aquests fons, per a la sostenibilitat i la transició energètica als pobles i a les ciutats de la província de Barcelona».

Les comunitats energètiques són una nova forma de generar, usar i gestionar l’energia  a nivell local, mitjançant la cooperació dels diferents agents locals, com són els governs locals, la ciutadania i les empreses existents. Això contribueix, alhora, en la creació d’un sistema energètic eficient, just i descentralitzat.

[+] Web NextDiba