Invitació a comentaris de la Comissió Europea per contribuir a l’avaluació intermèdia del Fons Social Europeu Plus (FSE)

La Direcció General d’Ocupació, Assumptes socials i inclusió de la Comissió Europea, realitza una avaluació intermèdia del Fons Social Europeu Plus (FSE). L'avaluació extraurà conclusions sobre els principals canvis del Fons en comparació del període de programació 2014-2020 pel que fa al disseny intern, el manteniment de la pertinència i la interacció amb altres instruments. Així mateix, examinarà més detingudament com han funcionat les mesures de simplificació i determinarà si hi ha potencial per a una major simplificació.

Recordem que el Fons Social Europeu Plus (FSE+) és el principal instrument de què disposa la Unió Europea (UE) per invertir en les persones. Amb un pressupost de gairebé 99.300 milions EUR per al període 2021-2027, el FSE+ aporta una contribució important a les polítiques de la UE en matèria social, d'ocupació, d'educació i de capacitats, incloses les reformes estructurals en aquests àmbits.

De fet, el FSE+ permet als governs locals dissenyar i implementar programes adaptats a les necessitats específiques de la seva població, alhora que aporta la suficient flexibilitat per abordar els reptes locals i assegurar-se que les inversions tinguin un impacte significatiu en la millora de les condicions de vida i l'ocupació. El FSE+ representa una oportunitat pels governs locals per obtenir finançament per a programes i iniciatives destinats a millorar l'ocupació, la inclusió social, l'educació i altres àmbits clau per al desenvolupament local. Raó per la qual, participar en aquest tipus d’invitació a comentaris és força rellevant.

L'informe en preparació avaluarà el FSE+, inclòs tant el capítol de l'FSE+ subjecte a un règim de gestió compartida com el capítol d'Ocupació i Innovació Social (el “capítol EaSI”) executat en règim de gestió directa i indirecta. Abraçarà el període de programació que va des de l'entrada en vigor del Reglament del FSE+ fins a finals del 2023. Inclourà tant la programació com la fase inicial d'aplicació a l'EU-27. Atès que l'aplicació només comença, s'espera que les proves seran massa limitades per permetre arribar a conclusions sòlides sobre l’impacte del Fons en el terreny.

Això no obstant, servirà per identificar els reptes que hagin sorgit fins a la data en comparació del període 2014-2020 i proposarà les millores pertinents.

L'avaluació, que s'ha de dur a terme a meitat del període de programació 2021-2027, analitzarà si el Fons funciona segons com està previst. Atès que s'espera que, fins ara, el nivell d'execució sigui baix, l'avaluació se centrarà en la programació i els processos dissenyats per donar suport a l'execució.

En aquest sentit, l’Executiu Comunitari obra un període a comentaris i, invita a les parts interessades a transmetre les contribucions mitjançat un senzill formulari en línia, amb un límit de 4000 caràcters per respondre.  Data límit el 13 de febrer de 2024. L’Oficina Europa i Estratègia Internacional (OEEI) de la Diputació està a la vostra disposició per facilitar aquest procés.

Si finalment hi participeu, recordeu de fer-nos arribar, si us plau, les contribucions; vetllarem per poder reforçar els vostres posicionaments davant les institucions europees.

Enllaç de la consulta: Fondo Social Europeo Plus (FSE+): evaluación intermedia (europa.eu)