4 de novembre: Dia europeu per la igualtat salarial entre dones i homes

Avui dimecres, 4 de novembre, és el Dia europeu per la igualtat salarial entre dones i homes. A la Unió Europea, les dones cobren un 16% menys per hora que els homes de mitjana. Això equival a dos mesos de salari. Per això, la Comissió Europea marca el 4 de novembre com un dia simbòlic per conscienciar que les treballadores europees encara guanyen de mitjana menys que els seus col·legues homes.

La data coincideix amb la publicació a finals de la setmana passada de l’Índex d’Igualtat de Gènere per part de l’Institut Europeu per a la Igualtat de Gènere. Aquest any, aquest document fa una mirada especial a la digitalització en el món laboral i a les conseqüències per a la igualtat de gènere en el context de la pandèmia provocada per la Covid-19.

L’índex cobreix una sèrie d’indicadors en els àmbits de treball, diners, coneixements, temps, poder i salut. També integra dues dimensions addicionals de rellevància: la violència i les desigualtats entrecreuades. Cada any, atorga a la UE i als estats membres una puntuació d’1 a 100. Aquest màxim significaria que un país havia assolit la plena igualtat entre dones i homes. L’Índex permet fer més visibles les àrees que necessiten millores i aporta eines de suport als responsables polítics per dissenyar mesures més efectives d’igualtat de gènere.

68/100 punts a la UE i 72/100 en el cas d’Espanya

Segons les dades al conjunt de la UE, la Unió se situa als 68 i cada any només millora mig punt. Per tant, amb un ritme com aquest, es trigarien més de 60 anys a assolir la plena igualtat de gènere a la UE. Per països, Suècia està al capdavant en igualtat, seguida de Dinamarca, França i Finlàndia. Espanya ocupa el 8è lloc amb 72 punts, quatre punts per sobre de la mitjana de la UE. Grècia, Hongria i Romania ocupen els darrers llocs de la classificació.

L’informe també alerta que estan en perill els avenços que s’han dut a terme els últims anys i evidencia que la crisi del coronavirus ha posat més pressió sobre les dones i ha generat encara més desigualtats.

Fonts: Institut Europeu per a la Igualtat de Gènere i 324.cat