La V edició del Cosmògraf convoca experts nacionals i internacionals a reflexionar entorn l’educació des de Manresa

El Cosmògraf arriba a la V edició, que se celebrarà del 3 al 25 de novembre a Manresa, de la mà d’experts nacionals i internacionals. L’educació serà el fil conductor de les converses, els debats i les taules rodones d’enguany a partir de veus autoritzades que plantaran una llavor de saviesa a la ciutat. El Centre Cultural El Casino, amb el suport del Professorat de Filosofia de la Catalunya Central, la demarcació del Col·legi de Periodistes de Catalunya, el Cercle Artístic de Manresa, el col·lectiu Una altra educació és possible, l’Agrupació Astronòmica de Manresa i la delegació del Col·legi d’arquitectes de Catalunya Baess – Berguedà,  promourà una mirada holística entorn el món educatiu amb l’objectiu de respondre a la pregunta: com podem educar per pensar? 

El cicle, que es vincula a les accions de sensibilització ciutadana de l’Agenda 2030 i forma part del projecte global Ciutat Àgora, indagarà sobre els diferents camins d’una branca tan àmplia del coneixement com és la pedagogia, que s’ha situat en el punt de mira en el context pandèmic. Amb el propòsit d’oferir un acostament ric i divers al tema central del programa, l’espai cercarà aportacions de disciplines diverses i, alhora, complementàries com la filosofia, l’art, la ciència, la sociologia o inclús l’arquitectura. Amb tot, es buscaran respostes sobre com fomentar l’esperit crític de la societat i, més especialment, de l’alumnat.

Per aportar un granet de sorra al pensament filosòfic, s’han organitzat onze conferències que se celebraran al llarg de quatre setmanes. Les propostes presenten una clara vocació d’obrir una finestra al món i enriquir els coneixements dels ciutadans amb visions foranes. D’aquesta forma, el programa comptarà amb pensadors de projecció internacional com la pedagoga sueca Inger Enkvist o la doctora en educació Marlène Lebrun, que ha treballat en diferents països, així com especialistes del país amb la filòsofa Marina Garcés, el doctor en filosofia i lletres Joan-Carles Mèlich, el filòsof Santiago Alba Rico o el periodista i activista social David Fernández. 

En total, seran catorze veus destacades en diferents àmbits que passaran per la ciutat al llarg del mes de novembre. L’aliança dels aprenents, l’art de llegir o la defensa d’un espai educatiu plurilingüe i pluricultural seran algunes de les qüestions que es posaran sobre la taula en el transcurs del programa. En tots els casos, les activitats seran presencials, però es podran seguir en directe a través del Canal de Youtube de la Regidora de Cultura de l’Ajuntament de Manresa. Una vegada més, la proposta s’organitza sota l’aixopluc de l’Ajuntament de Manresa i la Diputació de Barcelona. Les entrades es poden aconseguir des de la web https://www.kursaal.cat o de forma presencial a les taquilles del teatre Kursaal.