Jornada de capitalització URBACT promoguda per Vilafranca del Penedès
El passat dia 22 d’octubre va tenir lloc el seminari online “Present i futur de les polítiques d’habitatge a Europa” organitzada pel Punt Nacional URBACT i promoguda per l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès que és membre de la xarxa de transferència ALT-BAU.
La jornada, que es va organitzar en diverses sessions al llarg de tot el dia, va girar al voltant dels avenços en els processos de polítiques d’habitatge i regeneració urbana en general, així com dels resultats obtinguts per les xarxes de transferència. Es van utilitzar eines online per afavorir la participació dels participants, anant més enllà de les ponències unidireccionals.
Així mateix, hi van participar representants del programa Accions Urbanes Innovadores (UIA) ja que des del Punt Nacional URBACT estant intentant crear sinergies i vies de transferència i capitalització amb altres programes de desenvolupament urbà sostenible i les ciutats EDUSI. Des de principis de 2020 UIA i URBACT han estat treballant en iniciatives conjuntes per garantir el dret a l’habitatge i a la ponència es van presentar els principals resultats i conclusions de la col·laboració. Tot això amb l’objectiu d’afavorir que les ciutats comencin a treballar i capacitar-se de cara a la Iniciativa urbana europea, on la transferència i intercanvi d’innovació a través de projectes de planificació urbana integral i participativa jugarà un paper clau.
D’entre les ciutats UIA que estan desenvolupant projectes vinculats a aquesta temàtica, l’Ajuntament de Mataró va participar a la jornada amb el seu projecte “Yes we Rent!”. I l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramanet va compartir el seu programa de rehabilitació urbana “Renovem els barris” que planteja un singular model de finançament públic-privada i una gestió integral i circular del procés.
També es va comptar amb la participació de la Unitat d’Edificació Sostenible del Ministeri de transports, mobilitat i Agenda urbana per a presentar la tercera versió de la Estratègia a llarg termini per a la rehabilitació energètica del sector de la edificació a Espanya. Així com amb la Subdirecció general d’Arquitectura Planificació d’Habitatge i Millora Urbana de la Generalitat de Catalunya que va compartir les principals polítiques i actuacions en matèria de rehabilitació d’habitatges a Catalunya.
Pel que fa a la xarxa de transferència URBACT ALT/BAU, des de l’Ajuntament de Vilafranca es va exposar les principals estratègies que s’han elaborat per a la mobilització i rehabilitació d’habitatges en desús o degradats dels centres històrics de les ciutats. La xarxa està basada en la transferència del model de l’Agència d’habitatge per a ciutats minvants del municipi alemany Chemnitz (reconegut amb una Bona Pràctica URBACT). Així mateix, l’Ajuntament de Vilafranca també va compartir la seva iniciativa de rehabilitació d’habitatges que ha estat reconeguda com a Bona Pràctica URBACT.
[+] Podeu veure la grabació de la jornada en aquest enllaç.
- blog de Maria Rodríguez Parareda
- 622 lectures