“Junts per a la recuperació d’Europa” - lema de l’estrenada presidència alemanya de la UE

Alemanya presideix el Consell de la Unió Europea des de l’1 de juliol. El país germànic tindrà la responsabilitat de coordinar l’actuació europea dels propers mesos per fer front a la crisi derivada de la pandèmia del COVID-19. És per això que recentment s’ha presentat el programa que marcarà la seva actuació i que porta per nom “Junts per a la recuperació d’Europa”.

L’1 de juliol Alemanya assumeix la presidència rotatòria del Consell de la Unió Europea per 13a vegada a la història. El país germànic recull el relleu de la presidència croata en un dels moments més complicats de la història recent d’Europa arrel de la crisi del coronavirus. En aquest context, Alemanya aposta per una resposta europea coordinada i equilibrada, no deixant enrere als països més afectats per la pandèmia ni els països que tindran més dificultats per dur a terme les transicions ecològiques i digitals que es pretenen impulsar en els propers anys des de Brussel·les. Alemanya ha tingut que revisar la seva agenda i adaptar-la a la nova realitat. La primera gran prova: la Cimera Europa per negociar el Pla de Recuperació, on l’objectiu és tancar un acord els dies 17 i 18 de juliol, convencent així als anomenats països “frugals” (Països Baixos, Àustria, Dinamarca i Suècia) de la necessitat de les ajudes en forma de subvencions.  Recordem que la proposta presentada per la Comissió Europea preveu 500.000 MEUR en forma de transferències i 250.000 MEUR en crèdits.

Els sis propers mesos de l'any, també hauran de servir per tancar un acord sobre el Marc Financer Plurianual (MFP), el pressupost a llarg termini de la UE per al període 2021-2027. A més, la Unió continua les negociacions amb el Regne Unit per al Brexit, que amb una pròrroga descartada per Londres, Brussel·les es prepara per a un Brexit dur, si no s'aconsegueix un acord en els pròxims mesos.

A més, Alemanya inicia amb aquesta presidència el “Programa Trio”, que conjuntament amb els dos altres països Portugal i Eslovènia, assumiran successivament la presidència del Consell de la Unió en els pròxims 18 mesos. Aquest Programa estableix una sèrie d’objectius comuns i busca traçar el camí per avançar conjuntament en la recuperació d’Europa en els propers mesos. El seu eslògan: “Treballant junts per una Europa més forta, més equitativa i més sostenible”, posa especial atenció en el Pacte Verd Europeu, que es concep com la peça clau per aconseguir una recuperació sostenible, en la digitalització i en la dimensió social de la crisi, ja que busca tractar problemàtiques com les diferències entre salaris mínims nacionals, regulacions de l’atur i mecanismes de protecció d’ingressos, entre altres.

Lògicament, el Programa Trio coincideix plenament amb les tres prioritats essencials de la presidència alemanya del Consell: la mitigació del canvi climàtic i la transició ecològica, la digitalització de l’economia i de la societat, i l’increment de la responsabilitat global d’Europa en tant que actor «compromès» amb la democràcia i els drets i llibertats fonamentals.

[+] Informació sobre la presidència alemanya al Consell de la UE i el Programa Trio