Nou Observatori Global de Proximitats Sostenibles: enquesta per recollir bones pràctiques del territori

A la darrera sessió de l’Assemblea Hàbitat de les Nacions Unides, es va presentar l’Observatori Global de Proximitats Sostenibles, un nou projecte de la mà de CGLU, la Càtedra d’Emprenedoria, Territori i Innovació (ETI) de l’Escola de Negocis de la Sorbona a París, C40 i ONU-Hàbitat.

Arran del concepte de “la ciutat dels 15 minuts”, la proximitat s’ha situat al centre del paradigma urbà com a mitjà per millorar la qualitat de vida de les persones i apropar-se, des del món local, als Objectius de Desenvolupament Sostenible. A llarg termini, l’Observatori vol impulsar un canvi a gran escala en l’enfocament urbà de les ciutats que es vegi reflectit als plans urbanístics.

Amb aquest objectiu, l’Observatori reuneix als principals agents urbans mundials, i vol crear capacitats, recolzar i avaluar els avenços en aquesta matèria des del focus econòmic, social i ambiental. Després d’elaborar una contextualització general, l’Observatori preveu desenvolupar mesures i indicadors oficials, un centre per a l’intercanvi de coneixements, i una xarxa mundial per donar suport a les ciutats.

En aquest context, l’Observatori Mundial de Proximitats Sostenibles està realitzant una cartografia de les iniciatives polítiques i models urbanístics existents relacionats amb la proximitat local. Amb  aquest objectiu, s’ha habilitat una enquesta dirigida als ens locals per recollir les bones pràctiques del territori en els següents àmbits: urbanització inclusiva i sostenible; habitatge i serveis bàsics segurs i assequibles; sistemes de transport assequibles i sostenibles; inclusió i participació social; o reducció de l’impacte de les catàstrofes naturals i mediambientals a les ciutats. El qüestionari també pregunta, entre altres, sobre com cada iniciativa facilita un enfocament basat en la proximitat, i quins són els principals actors amb qui es col·labora en aquest marc.  

És possible respondre l’enquesta a través d’aquest enllaç fins el dia 30 de novembre.