Es cerquen ciutats pilot: convocatòria “Paper i funcionament de les Adm. Públiques en sistemes democràtics" (HORIZON EU)

El programa Horizon Europe va obrir diferents tòpics per a millorar la governança democràtica en el marc de la destinació “Recerca innovadora sobre democràcia i governança (2023/24)”. Un d’aquests tòpics porta per títol “El paper i el funcionament de les administracions públiques en els sistemes democràtics” codi HORIZON-CL2-2024-DEMOCRACY-01-09  i pot tenir especial interès pels ens locals. En fem un breu resum a continuació:

En el context actual, els governs es troben sotmesos a una pressió considerable per adaptar-se i abordar les ràpides transformacions en les àrees econòmiques, socials, polítiques, ecològiques i tecnològiques. Aquesta recerca es centra en la investigació de com els governs de la Unió Europea encaren la reforma de l’administració pública i la governança

Els projectes han de contribuir als resultats  següents:

  • Millorar la comprensió del concepte canviant i les pràctiques de les administracions públiques i les aproximacions a la gestió pública, les tendències emergents i els canvis de paradigma, i el paper que juguen les institucions i la gestió pública en fomentar l’estabilitat democràtica, econòmica i social.
  • Mapa de solucions innovadores emergents en la gestió pública i les condicions marc institucionals (com ara les polítiques de gestió de recursos humans, el lideratge, noves formes de treball, canvis en la presa de decisions i polítiques públiques, etc.) que permetin la innovació a les administracions públiques i aprofundeixin la governança democràtica.
  • Recomanacions per als Estats membres de la Unió Europea sobre àrees d’enfocament clau i accions (des del nivell local fins al de la UE) pel que fa a la modernització de l’administració pública, les agendes de reformes i les estratègies d’innovació per a administracions governamentals efectives, innovadores, capaces de respondre al futur i centrades en el ciutadà a Europa.

La data límit per presentar propostes és el 7 de febrer de 2024.

En aquesta línia, i el marc de la col·laboració de la Diputació de Barcelona amb CIDEU, hem rebut una crida per identificar ciutats interessades en la convocatòria per una proposta de projecte liderada per la xarxa ICLEI  (proposta inicial adjunta). La proposta es centra en processos democràtics de canvi social per aconseguir objectius de sostenibilitat verda. Cerquen ciutats per fer pilots demostratius i demanen que les interessades omplin l’excel adjunt de cara a divendres 22 de desembre (es tracta d’una data límit interna que podria estendre’s).

En cas d’interès us preguem que ompliu l’excel adjunt i el feu arribar a l’Of. Europa i Estrategia Internacional o.europa.eint@diba.cat