Una setmana per prendre consciencia sobre la reducció de residus a tot Europa

Del 21 al 29 de novembre es celebra la dotzena Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR). Durant aquests dies s’organitzen milers d’activitats arreu d’Europa, de les quals 808 es faran a Catalunya.

Unes activitats que serviran per sensibilitzar i donar a conèixer estratègies de reducció de residus.El focus en els residus “invisibles”
 

Cada edició de la Setmana posa èmfasi en una temàtica específica. Enguany és la dels residus “invisibles”, en referència a la gran quantitat de residus generats durant el procés de fabricació dels productes. Una gran part d’aquests residus no es poden reciclar i acaben en abocadors i incineradores. Juntament amb la petjada que generen sobre el medi ambient, també produeixen emissions de CO2 i suposen un cost molt elevat per al clima. Per a una producció i consum sostenibles, els productes han de tenir una vida útil més llarga, ser més fàcils de reparar i reciclar i, en definitiva, no ser tòxics quan es reciclen. L’augment de la vida útil del producte redueix la necessitat de nova producció i, per tant, la quantitat de residus generats en el procés de fabricació.

Per fabricar un telèfon intel·ligent de menys de 200 grams, per exemple, que va dins d’un petit paquet, es generen 86 quilos de residus. Uns texans de 450 grams porten a sobre la motxilla de 25kg. O un ordinador portàtil de 3kg arriba a arrossegar una càrrega de 1.200kg.
 


Reduir residus des de casa
 

Descobreix des de la teva pantalla els recursos virtuals de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus i resol el misteri del Sr.I.

Enguany a Catalunya la setmana s’adapta a la situació sanitària, i les administracions supramunicipals, l'Agència de Residus de Catalunya, l'Àrea Metropolitana de Barcelona i la Diputació de Barcelona, amb la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, s’han agrupat per crear un portal interactiu amb un conjunt dels recursos virtuals compartits.

En total, podeu descobrir més de 40 accions i materials eminentment virtuals entre infografies, jocs educatius, vídeos, reptes, seminaris en línia.

Si no trobeu tots els recursos amagats al portal, feu clic al botó c3ef34c144baab5a56b7137be840602d-30x26.p a cada pantalla per descobrir-los.

El portal interactiu inclou so, us recomanem activeu els vostres altaveus o auriculars.605bfc0bd999af85c99419cf24438066-25x25.pUna websèrie per reduir els residus
 

Com a activitat virtual a la qual us convidem a participar, us presentem la websèrie FTM (Fes-ho tu mateix)

"Fes-ho tu mateix" és una websèrie per aprendre a reduir els residus, de nou maneres diferents. Durant l'estrena en directe per Youtube comptarà amb XAT EN DIRECTE amb els i les protagonistes dels vídeos, per respondre les vostres preguntes!

Amb motiu de la Setmana Europea de Prevenció de Residus 2020, cada dia de la setmana del 23 al 27 de novembre, a dos quarts d'onze i a les 6 de la tarda, es publicarà un nou capítol. L'estrena en directe pel Youtube comptarà amb xat en directe amb els i les protagonistes, per respondre els vostres dubtes i preguntes. No t'ho pots perdre! 

Us podeu subscriure al canal i estar al cas de tots els vídeos que pengem! 

"Fes-ho tu mateix" és un recurs creat per l'Agència de Residus, el Departament de Territori (Generalitat), l'Àrea d'Acció Climàtica (Diputació de Barcelona) i l'Àrea Metropolitana de Barcelona, coordinats per la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.