Notes sobre el webinar "L'efecte Brussel·les: com la Unió Europea governa el món"
Notes sobre el webinar organitzat pel Globe Institute (Global Governance and the European Union) en col·laboració amb l’IBEI en el que es presentava i debatia “The Brussels Effect: How the European Union Rules the World” el nou llibre de la professora de dret especialista en dret comercial internacional Anu Bradford (Columbia Law School).
Per a molts observadors, la Unió Europea està sumida en una profunda crisi. Entre un creixement lent; turbulències polítiques després d’una dècada de política d’austeritat; Brexit; i l'augment de la influència asiàtica, la UE es veu com una potència en declivi a l'escena mundial. Bradford argumenta el contrari: la UE continua sent una superpotència influent a través de les seves normatives i estàndards que han influenciat profundament l’entorn del comerç internacional. La UE ha aconseguit configurar polítiques en àmbits com la protecció de dades, la seguretat i la salut dels consumidors, la protecció del medi ambient o la lliure competència amb efectes més enllà de les seves fronteres.
En contrast amb la forma en què les superpotències exerceixen la seva influència mundial, “l’Efecte Brussel·les” eximeix a la UE d’haver d’imposar d’estàndards ja que són les empreses multinacionals les que voluntàriament exporten la normativa europea a nivell global. El llibre explica com la UE ha adquirit aquest poder, per què les empreses multinacionals utilitzen els estàndards de la UE com a estàndards globals i per què el paper de la UE com a regulador mundial és més probable que sobrevisqui el seu declivi econòmic gradual, estenent la influència de la UE en el futur.
Per a més informació, podeu consultar la nota adjunta.
- blog de Maria Rodríguez Parareda
- 1079 lectures