L’impacte dels projectes europeus a la província de Barcelona

En el marc de la setmana del dia d’Europa, la Diputació de Barcelona, a través de l’Oficina d’Europa i Estratègia Internacional, vol visibilitzar el lideratge dels ens locals de la província en la captació de fons de la Unió Europea, i els beneficis dels projectes europeus al territori com a eina per al desenvolupament sostenible.

Durant el període 2014 – 2019 els ens locals de la demarcació han participat en  230 projectes europeus, dels quals 118 eren projectes competitius, 57 de cooperació territorial, i 55 del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). En conjunt, el valor global d’aquests projectes pel territori ha estat de 130,8 M€.

Participació dels ens locals de la província de Barcelona en els programes de finançament europeu 2014 – 2019

Sí bé en valors agregats destaca l’aportació econòmica del programa FEDER, amb 87,2 M€, cal emfatitzar també l’èxit de participació dels ajuntaments i els ens supralocals de la província de Barcelona, i els seus ens adscrits, en altres programes europeus d’elevada competitivitat i excel·lència. Per exemple, destaca l’èxit de participació projectes de molta inversió com en els programes Accions Urbanes Innovadores (5 projectes per valor de 18M€), Horitzó 2020 (44 projectes, 9,4 M€), LIFE (7 projectes,4,5 M€), o el programa COSME (4 projectes, 3,4 M€).

La província de Barcelona també és una regió capdavantera en la participació en programes de cooperació territorial europea. En aquest sentit, destaca especialment l’àmplia participació dels ens locals en els programes Interreg MED (15 projectes, 2,8 M€) i el programa Urbact (20 projectes, 1,2 M€). Cal ressaltar que la CTE és central en l’enfortiment de la política regional de la UE i en la cohesió territorial de les regions que la conformen. L’intercanvi de coneixement entre governs estatals, regionals i locals, així com entitats privades i de la societat civil, esdevé clau per fomentar la innovació i el coneixement mutu en matèries compartides com són l’acció contra el canvi climàtic, el turisme sostenible i responsable o el desenvolupament urbà sostenible i integrat per posar-ne uns exemples.

Participació de la Diputació de Barcelona en els programes de finançament europeu 2014 – 2019

Pel que fa a les dades de participació en projectes europeus de la mà de la corporació durant el període 2014 – 2019, cal subratllar el rol de la Diputació en l’aposta conjunta amb Europa en favor del medi ambient i l’acció climàtica a la província de Barcelona. Els projectes cofinançats pel programa LIFE i el FEDER (6 projectes per valor de 12,2 M€) han permès augmentar la resistència dels boscos als incendis, el desenvolupament d’energies sostenibles mitjançant calderes de biomassa, la millora de la biodiversitat i la conservació d’espècies i hàbitats, la resiliència, l’adaptació i la mitigació del canvi climàtic de les zones rurals i urbanes, l’economia verda i l’agrosilvipastoral, o la lluita contra el despoblament, entre altres

En conjunt, la Diputació ha participat en 24 projectes competitius, 15 de cooperació territorial, i 2 del FEDER; un total de 41 projectes amb una inversió global de 13,4 M€ (8 dels quals aportats directament per la UE).

El següent mapa reflecteix el detall de la participació dels ens locals de la província en els fons i programes europeus esmentats, durant el període 2014 – 2019. Per a cada projecte s’indica una breu descripció, així com el beneficiari, el rol, l’any, el programa de finançament, el pressupost i l’enllaç a la pàgina web.

Accés: Instamaps sobre la participació dels ens locals de la província de Barcelona en projectes europeus 2014 2019

Amb tot, els beneficis de la participació en programes europeus van més enllà de ser una font important de cofinançament per desenvolupar projectes locals. La participació en projectes europeus, com a líder, soci o associat, fomenta la col·laboració amb altres municipis, ens supralocals i altres actors; l’accés a iniciatives innovadores i a noves metodologies de treball, i l’establiment de xarxes de contactes internacionals. Alhora, els projectes europeus també coajuden a visibilitzar les bones pràctiques del territori i n’afavoreixen la projecció internacional.

En aquest vídeo s’infografien alguns dels beneficis i dels èxits fruit d’aquesta col·laboració entre la UE i els governs de locals de la província de Barcelona.

*Les dades han estat recollides per l’Oficina d’Europa i Estratègia Internacional a partir de la informació disponible al portal Financial Transparency System de la Comissió Europea, les resolucions aprovades de les convocatòries, i els diferents portals dels programes europeus (no queden recollits els projectes del Fons Social Europeu i del Fons Europeu Agrícola i de Desenvolupament Rural).

[+] I tu? Què en saps d’Europa? Posa’t a prova!

[+] Infografia:  Participació dels ens locals de la província de Barcelona en els programes de finançament europeu 2014 – 2019 

[+] Infografia: Participació de la Diputació de Barcelona en els programes de finançament europeu 2014 – 2019

[+] Videoinfografia “Compromís per un futur compartit”