La Diputació de Barcelona promou la creació d’una Agència Local de Cooperació Internacional pel Desenvolupament

Pilar Díaz ha intervingut a la Comissió de Cooperació Internacional pel Desenvolupament del Senat

La diputada adjunta de Presidència i delegada per a les Relacions Internacionals, Pilar Díaz, ha proposat la creació d’una Agència Local de Cooperació Internacional pel Desenvolupament «de la que formarien part els representants dels governs locals i aquelles xarxes municipalistes que treballen en aquest àmbit» i amb l’objectiu de «consensuar, compartir i liderar iniciatives conjuntes mantenint un diàleg continuat per l’intercanvi d’experiències i aprenentatges dels governs locals».

Díaz ho ha fet durant la seva intervenció, aquest dimecres, a la Comissió de Cooperació Internacional pel Desenvolupament del Senat, on ha reclamat la importància de reconèixer la tasca dels governs locals a la futura llei de cooperació.

En aquest sentit, ha afegit que «la Cooperació Descentralitzada local ha de formar part explícita de l’estratègia de la Cooperació d’Estat», recordant que «la cooperació al desenvolupament no és una responsabilitat exclusiva dels governs nacionals, ho es també de la societat civil i dels governs locals, com a part de l’engranatge» des d’on es facilita «promoure iniciatives socialment innovadores, d’acord amb la seva major flexibilitat en la gestió i la seva proximitat amb els actors socials».

Així mateix ha destacat que «les polítiques locals no són alienes a les tendències transnacionals i globals», assegurant que «l’Agenda 2030 ens ha de servir com a trampolí per emprendre canvis profunds en les polítiques i els efectes que aquests generen a la vida i als territoris».

Dos projectes d’èxit

La diputada ha aprofitat la seva intervenció al Senat per fer referència a dos projectes d’èxit protagonitzats pels governs locals. Per una banda, ha fet menció a l’Observatori de Cooperació Descentralitzada Unió Europea – Amèrica Llatina destacant que «en aquests últims quinze anys, s’ha encarregat de sistematitzar, investigar, proposar i difondre concepcions i pràctiques de la Cooperació Descentralitzada».

Per l’altra, també ha presentat la Guia de cooperació descentralitzada per a càrrecs electes i l’eina per als ajuntaments de autovaloració de la transversalitat de les polítiques de cooperació a el desenvolupament, a través de la qual es vol «posar les bases per comprendre perquè la política municipal de cooperació al desenvolupament no hauria de dependre d’un sol departament», i que «sigui una política estratègica i transversal en el si de les corporacions locals».

[+] Recupera el vídeo de la intervenció